Δευτέρα 9 Σεπτεμβρίου 2019

Όταν δίναμε μάχες για ένα περιοδικό

*
Τυπο-θραύστης
***
*

...ΚΑΙ ΜΙΑ ΕΚΔΟΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ-ΜΑΤ ΠΟΥ ΑΛΛΑΞΕ ΤΟ ΤΟΠΙΟ ΤΩΝ ΕΚΔΟΣΕΩΝ

Τα λαϊκά περιοδικά της δεκαετίας του '60 (και λίγο πριν, λίγο μετά), έχουν κάτι κοινό με το διεκδικούμενο τηλεκοντρόλ της τηλεόρασης που ενέσκηψε αργότερα: ήθελαν όλοι στην οικογένεια να τα πάρουν πρώτοι στα χέρια τους και κάποιες φορές έδιναν «μάχες» για να το πετύχουν. Φυσικά, το δικαιωματικό προβάδισμα είχε η μαμά. Για εκείνη υποτίθεται αγοραζόταν το Ρομάντσο, ο Θησαυρός, η Βεντέτα, το Φαντάζιο, το Ντομινό, το Πρώτο. Αλλά το ήθελε και η γιαγιά, και ο
μπαμπάς –για τα αναγνώσματα, τα ευθυμογραφήματα, τις αστυνομικές ιστορίες. Όμως το απαιτούσαν και τα παιδιά που τα ξεφύλλιζαν για το πλήθος των γελοιογραφιών τους, κυρίως στο Ρομάντσο και στον Θησαυρό (ενώ ήταν ανύπαρκτες στο στρυφνό Ντομινό με τα πολλά φωτορομάντσα.)


Το pasatempo.wordpress.com, του φίλου Άγγελου Μενδρινού, τιμάει συχνά τον Τύπο (πέρα από τις άλλους τομείς με τους οποίους ασχολείται, κυρίως της Ιστορίας) κι έκανε ένα σύντομο, πολύ ενδιαφέρον, αλλά και πολύ πλούσιο σε εικονογραφικό υλικό, για τα μεγάλα λαϊκά περιοδικά έμοιαζαν με παράθυρα στον κόσμο», γράφει ο Άγγελος) τα περισσότερα από τα οποία έβγαιναν από σπουδαίους εκδότες. 

** Δείτε το εδώ το αφιέρωμα του Πασατέμπος και εδώ ένα νεότερο σχετικό θέμα για «μια κίνηση που άλλαξε τα δεδομένα στα περιοδικά». Ήταν η απόφαση του Νίκου Θεοφανίδη, του εκδότη του Ρομάντσο, να χτυπήσει τον δημοφιλέστερο (ακόμα, αλλά όχι για πάντα) Θησαυρό του Γιάννη Παπαγεωργίου, Κίνηση ματ! 

---
---
*

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου