Δευτέρα 4 Νοεμβρίου 2019

Ο νέος Ποινικός Κώδικας των ανακεφαλαιωμένων Τραπεζών

*
Τυπο-θραύστης
***
*
«Ναι αλλά, συνέλαβαν
το παιδί με τις ομπρέλες»...


Η Κυβέρνηση φρόντισε μέσα σε τρεις μήνες να αλλάξει τον ήδη αναθεωρημένο Ποινικό Κώδικα αλλά καμία από τις διατάξεις που στοχοποιούσε προεκλογικά. Κορωνίδα της νομοθετικής της παρέμβασης είναι η ασυλία για τα μεγάλα οικονομικά εγκλήματα, κυρίως των Τραπεζών, και το «ξέπλυμα» της διαπλοκής.

Και μόνο το γεγονός ότι μέσα σε τρεις μήνες τροποποιεί τον Ποινικό Κώδικα, όταν η πρόσφατη αναθεώρηση απαίτησε δεκαετίες προετοιμασίας, δείχνει τη θεσμική προχειρότητα. Ως προς την ουσία φαίνεται πως φοβήθηκε τις σφοδρές αντιδράσεις και δεν παράσχει ασυλία για το αδίκημα της απιστίας σε φορείς δημοσίου συμφέροντος, μέσω της κατάργησης της αυτεπάγγελτης δίωξης. Φρόντισε όμως να το κάνει για τις διοικήσεις των τραπεζών που στο εξής θα διώκονται μόνο αν μηνυθούν από τον... εαυτό τους!


Μεγάλη επιτυχία της Ελληνικής Αστυνομίας
Έτσι μια - ανακεφαλαιωμένη - Τράπεζα θα μπορεί να δανειοδοτεί χωρίς εγγυήσεις αρεστές επιχειρήσεις που χρεοκοπούν προσχεδιασμένα, ζημιογόνα ΜΜΕ που στηρίζουν την κυβέρνηση ή να ρυθμίζουν με άπειρες δόσεις για μερικούς αιώνες τα «θαλασσοδάνεια» της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, χωρίς να λογοδοτούν ποτέ στη Δικαιοσύνη. Όχι απλώς επιστρέφει στην παραδοσιακή διαπλοκή αλλά δημιουργεί και θεσμική ασυλία.

Παράλληλα, με τις αλλαγές σε 50 άρθρα του νέου Ποινικού Κώδικα, στοχοποιείται η ακτιβιστική και η συνδικαλιστική δράση, εντελώς όψιμα βέβαια αφού επί ΣΥΡΙΖΑ, οι συνδικαλιστές της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ έκαναν τόσες πολλές καταλήψεις που στο τέλος μπέρδευαν τις πόρτες των υπουργείων. Μια εντελώς αυταρχική διάταξη που σε συνδυασμό με τον περιορισμό που προαναγγέλλεται για τις πορείες, επιχειρεί να δημιουργήσει ένα περιοριστικό πλαίσιο για τις λαϊκές κινητοποιήσεις, πρωτόγνωρο για τη μεταπολίτευση.


Δεν επηρεάζει όμως καμία από τις διατάξεις που άλλαξαν επί ΣΥΡΙΖΑ και δαιμονοποίησε η ΝΔ με τον ισχυρισμό ότι οδήγησαν σε αποφυλακίσεις ή ευνοϊκή μεταχείριση. Η συνολική παρέμβαση δείχνει ότι άλλος ήταν ο στόχος της αφού δύο μέρες νωρίτερα, απελευθέρωσε, δεσμευμένη περιουσία εγκληματιών, άνω του 1 δις ευρώ, προερχόμενη από ξέπλυμα «μαύρου χρήματος».

Πάντως, μπορεί οι τραπεζίτες να αποκτούν στο εξής ασυλία για τη διαχείριση δισεκατομμυρίων όμως η χώρα μπορεί να κοιμάται ήσυχη, αφού η κυβέρνηση κατάφερε να συλλάβει και να περάσει χειροπέδες στο νεαρό που πουλούσε ομπρέλες στο μετρό...


---
*

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου