Παρασκευή 1 Νοεμβρίου 2019

Ποιος θυμάται τις "Εικόνες" της Ελένης Βλάχου;

*
Τυπο-θραύστης
***
*

Το περιοδικό που πουλούσε
60.000 τεύχη την εβδομάδα!
του Νίκου Μποζιονέλου


Ηταν δημιούργημα της Ελένης Βλάχου. Το τολμηρό εγχείρημα της «μεγάλης κυρίας» της ελληνικής δημοσιογραφίας εμφανίστηκε στα περίπτερα… σαν σήμερα, 31 Οκτωβρίου 1955. Ήταν το πρώτο εικονογραφημένο περιοδικό στην Ελλάδα. Οι «Εικόνες» εγκαινίασαν μια νέα δημοσιογραφική εποχή και αποτέλεσαν, για 12 χρόνια, την αντανάκλαση της ελληνικής αστικής ζωής.

Στο πρώτο τεύχος των «Εικόνων» μπορούσες να το αγοράσεις με 5 δραχμές. Σε αυτή την παρθενική έκδοση, στο σημείωμα του εκδότη διαβάζουμε: «Αγαπητοί αναγνώσται. Διαλέξαμε για τον τίτλο την λέξη ΕΙΚΟΝΕΣ επειδή εξηγεί το ειδικό περιεχόμενο του περιοδικού. Φυσικά θα υπάρχει πάντοτε το απαραίτητο κείμενο. Μαζί όμως με το διάβασμα του, ο αναγνώστης θα βλέπει αποτυπωμένη την φευγαλέα συγκίνησι του κάθε περιστατικού».


Το πετυχημένο περιοδικό έκλεισε ενώ πουλούσε 60.000 αντίτυπα (!) την εβδομάδα και… πουλούσε και εικόνα, και γυναίκα αλλά και… βασιλεία. Γνωστή άλλως η Βλάχου για την προσήλωσή στον βασιλικό θεσμό και την οικογένεια των Γλύξμπουργκ, εξ ου και πάνω από 50 τεύχη των «Εικόνων» είχαν, ακριβώς γι’ αυτόν το λόγο «βασιλικά» εξώφυλλα.

Με το που έγινε το πραξικόπημα του 1967 τόσο η «Καθημερινή», όσο και η «Μεσημβρινή» και οι «Εικόνες» σταματούν να τυπώνονται. Η εν λόγω απόφαση και στάση της Ελένης Βλάχου ήταν μια μια πράξη αντίστασης.

Στις αρχές του ’68, η Βλάχου πούλησε τα δικαιώματα των «Εικόνων» στον Γιάννη Πουρνάρα της Πάπυρος Πρες και επανακυκλοφόρησαν τον Μάρτη του ’68 με, εμφανώς, λογοκριμένη ύλη.
---
---
*

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου