Δευτέρα 14 Οκτωβρίου 2019

Άχρηστοι Ηλίθιοι (ή Σειρήνες στο Αιγαίο)

*
Τυπο-θραύστης
***
*



Στη Συρία ο πόλεμος καλά κρατεί κι από ό,τι φαίνεται δεν πρόκειται να σταματήσει για πολύ καιρό ακόμα. Αρκεί να δει κανείς τι συμβαίνει τα τελευταία είκοσι χρόνια στο Ιράκ και στο Αφγανιστάν, ποια είναι επίσης η κατάσταση στην Λιβύη και την Υεμένη.

Ο πόλεμος στις μέρες μας, αν αρχίσει, δεν τελειώνει.

Δεν είναι πια ένα επεισόδιο στην ιστορία των κρατών, είναι κατάσταση.

Αρρώστια χρόνια και καταστρεπτική, με υφέσεις και εξάρσεις στην καλύτερη των περιπτώσεων.

Η επέμβαση της Τουρκίας στην Βόρεια Συρία ξεκίνησε λίγες μέρες νωρίτερα και «καταδικάστηκε» από όλους αυτούς που τρίβουν τα χέρια τους με τις εξελίξεις.

Από τους Αμερικανούς που άναψαν το πράσινο φως και μετά απείλησαν με βαριές οικονομικές κυρώσεις.

Από τους Ρώσους που είδαν την επέμβαση ως μια καλή ευκαιρία για ένα ακόμα κλονισμό στις σχέσεις Άγκυρας - Ουάσιγκτον που θα «αναγκάσει» τους Τούρκους να αγοράσουν ρωσικά μαχητικά αεροσκάφη Stealth SU-57.

Από τον Άσαντ που δεν θα χρειαστεί μετά την συντριβή των Κούρδων να αναγνωρίσει ένα de facto ημι-ανεξάρτητο κράτος μέσα στα παλαιά σύνορα της Συρίας.

Από το Ιράν και το γειτονικό Ιράκ που δεν θα έβλεπαν με καλό μάτι την δημιουργία μια ισχυρής αυτόνομης κουρδικής κοινότητας στην Συρία, αφού υπάρχουν σημαντικές κουρδικές μειονότητες μέσα στα δικά τους σύνορα.

Από την ΕΕ που κατακρίνει τον Ερντογάν για την δημιουργία μιας εκτεταμένης ζώνης ασφαλείας εντός του συριακού εδάφους, όπου σχεδιάζει να εγκαταστήσει περί τα δύο εκατομμύρια Σύριους πρόσφυγες, αλλά ταυτόχρονα τον χρηματοδοτούν έμμεσα.

Η Τουρκία επεμβαίνει στην Συρία, γνωρίζοντας τους πραγματικούς –όχι στα λόγια– συμμάχους της στο όνομα των οποίων ετοιμάζεται να κάνει όλη την βρώμικη δουλειά.

Κι ας μην έχει κανείς την παραμικρή αμφιβολία πως θα την ολοκληρώσει την βρώμικη δουλειά αποκομίζοντας σημαντικά οφέλη.



Για την Άγκυρα, η εμπλοκή της στην Συρία είναι μια καλή ευκαιρία για να αναβαθμίσει την θέση της στην περιοχή, ιδίως αν σεβαστεί τις δεσμεύσεις που αναμφίβολα έχει αναλάβει – κάτω από το τραπέζι – απέναντι σε ΗΠΑ και Ρωσία.

Επίτευξη των τουρκικών στόχων στην Συρία είναι το πρώτο σκαλοπάτι.

Μετά τη Συρία και τους Κούρδους που κατοικούν εκεί, έρχεται η σειρά της Κύπρου και της Ελλάδας.

Αναβαθμίζοντας και πιστοποιώντας την θέση της ως περιφερειακή υπερδύναμη, θα μπορέσει να θέσει πάνω στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων όλα τα «δίκαια» αιτήματά της, σχετικά με τον διαμερισμό των αποθεμάτων υδρογονανθράκων και λοιπών πλουτοπαραγωγικών πηγών στην ανατολική λεκάνη της Μεσογείου.

Η Τουρκία δεν πρόκειται να πολεμήσει για αυτά τα τρόπαια.

Θα διαπραγματευτεί με τους «προστάτες» της Ελλάδας και της Κύπρου, κι αυτοί με την σειρά τους θα επιβάλουν τα τετελεσμένα.

Και φυσικά, η Ελλάδα θα τα δεχτεί όλα.

Κανένας, άλλωστε, πολιτικός και κανένας πολίτης σε αυτή την παρηκμασμένη χώρα δεν είναι διατεθειμένος να θυσιάσει ούτε μια τρίχα από την «ιερή» του κωλάρα για να υπερασπιστεί -εδώ γελάμε- την πατρίδα του.

Η Ελλάδα δεν πρόκειται να πάει σε πόλεμο, ακόμα κι αν Τούρκοι κομάντος καταλάβουν την Ακρόπολη και υψώσουν την σημαία με την ημισέληνο πάνω σε αυτήν.

Ακόμα και σε αυτήν την περίπτωση, οι Έλληνες θα προτιμήσουν να διαπραγματευτούν υπό την αιγίδα των Αμερικανών και του ΝΑΤΟ.

Οι Έλληνες δεν πρόκειται να πολεμήσουν για την εδαφική ακεραιότητα της χώρας τους κι αυτό είναι πια φανερό σε όλους.


Στα γεωπολιτικά παιγνίδια που εξελίσσονται στην περιοχή μας τίποτα δεν είναι καινούργιο.

Οι κανόνες του παιγνιδιού είναι πάντοτε οι ίδιοι.

Όταν τελειώνει μια παρτίδα, αρχίζει φυσικά μια άλλη, μα το έργο είναι γνωστό. Δεν υπάρχουν εκπλήξεις.

Συχνά μιλάμε για τους χρήσιμους ηλίθιους, παραλείπουμε όμως να αναφερθούμε στο μετά.

Στο τι συμβαίνει δηλαδή όταν πάψουν να είναι χρήσιμοι για τα συμφέροντα των μεγάλων παιχτών.

Τότε οι ηλίθιοι από χρήσιμοι γίνονται άχρηστοι. Άχρηστοι ηλίθιοι.

Δείτε για παράδειγμα τους Κούρδους στο Ιράκ και στην Συρία.

Οι πρώτοι χρησιμοποιήθηκαν για να καθαρίσουν στον πόλεμο των ΗΠΑ με τον Σαντάμ, οι δεύτεροι ως το «πεζικό της συμμαχίας» απέναντι στον ISIS.

Τι πέτυχαν;

Μια θέση στο Πάνθεον των λαών που προδόθηκαν από τους συμμάχους τους

Γυρνούσαν γύρω από το τραπέζι των Αμερικανών, προσδοκώντας να φάνε τα υπολείμματα.

Δεν κέρδισαν τίποτα!

Οι Αμερικανοί τα έφαγαν όλα και ό,τι έμεινε το μάζεψαν γρήγορα-γρήγορα τα γκαρσόνια. Νηστικοί οι Κούρδοι στο τέλος.

Άλλωστε, η συμπάθεια δεν ήταν ποτέ για χόρταση.

Πάρτε, επίσης, ένα διαφορετικό παράδειγμα: την μετα-χρεοκοπημένη Ελλάδα.

Τις γεμάτες με μίζες αυταπάτες των παλαιότερων «αγορών του αιώνα» διαδέχτηκε η μιζέρια του εξοπλισμού που είτε λείπει είτε δεν μπορεί να συντηρηθεί σωστά.

Το αξιόμαχο του στρατεύματος είναι ένα ακόμα ψέμα πίσω από το οποίο δεν μπορεί πια να κρυφτεί κανείς.

Άλλωστε, τα τελευταία χρόνια ξεγυμνώθηκε τελείως και το «αξιόμαχο» της ελληνικής κοινωνίας. Άνευ όρων παράδοση.

Τι να περιμένεις λοιπόν από τις ένοπλες δυνάμεις; Να πολεμήσουν σαν λιοντάρια ενώ όλοι οι άλλοι βλέπουν «Survivor»;

Να θυσιαστούν υπέρ βωμών και εστιών, όταν τα ¾ των μονίμων στελεχών είναι δημόσιοι υπάλληλοι και μέλη κομματικών κλαδικών;

Τι να περιμένεις από τους στρατιώτες, να έρθουν πίσω κρατώντας στα χέρια τους την ασπίδα ή ξαπλωμένοι πάνω σε αυτήν;

Πως μπορεί να συμβεί αυτό, όταν η συντριπτική πλειοψηφία των κληρωτών ονειρεύεται την ημέρα που θα πάρει το πτυχίο για να την πουλέψει στο εξωτερικό ή «αναγκάζει» τον μπαμπά να γλείψει τα αρxίδια του βουλευτή ή του Μητροπολίτη προκειμένου να μην πάει ο κανακάρης στα σύνορα;

Το ξέρουν πια όλοι. Μια χαψιά θα μας κάνουν οι Τούρκοι.

Για αυτό και χαίρονται στα κρυφά που την έπεσε ο Ερντογάν στους Κούρδους της Συρίας.

Ξορκίζουν το κακό με τις συνήθεις παπαριές. Τους Γάλλους, τους Ισραηλινούς, τους Αιγύπτιους και τους Αμερικάνους που τάχα μου θα πολεμήσουν για εμάς.

Όμως, δεν θα αργήσει η στιγμή που θα επιχειρηματολογούν υπέρ ενός οδυνηρού «συμβιβασμού» με την γείτονα Τουρκία, επικαλούμενοι την «ανισορροπία δυνάμεων στο Αιγαίο και στην Κύπρο».

Ούτε θα αργήσει η στιγμή που ένας ακόμα Έλληνας πρωθυπουργός θα ευχαριστήσει από το βήμα της Βουλής τις ΗΠΑ για την «εποικοδομητική τους παρέμβαση» στα Ελληνοτουρκικά.

Και φυσικά, καμία ερώτηση δεν θα υπάρξει σχετικά με την αναποτελεσματικότητα των εξωφρενικά υπέρογκων εξοπλιστικών δαπανών για πάνω από 30 χρόνια, ούτε και για την μετατροπή των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων σε πουταvάκια των κομμάτων εξουσίας θα ειπωθεί κάτι.

Και βέβαια δεν πρόκειται να αποδοθούν ευθύνες, πολιτικές και ποινικές. Πλήρωσε για ολόκληρη την «χώρα των αθώων» ο Άκης Τσοχατζόπουλος.

Το μέλλον, πάντως, αυτής της χώρας είναι απολύτως προβλέψιμο και ας μην το βλέπουν οι πολίτες της.

Άλλωστε, το είπαμε. Οι ηλίθιοι άλλοτε είναι χρήσιμοι κι άλλοτε άχρηστοι, μα πάντοτε παραμένουν ηλίθιοι, συχνά από επιλογή. Είναι εξαιρετικά βολικό, άλλωστε, να λαθροβιώνεις παριστάνοντας το αιώνιο θύμα.

Κλείνω με τα ευχάριστα. Το «ινστιτούτο ανδρολογίας» διεξήγαγε μια έρευνα και κατέληξε στο συμπέρασμα, ότι μετά την εκλογή της νέας κυβέρνησης του Κούλη Μητσοτάκη και «την επιστροφή στην κανονικότητα» -έτσι ακριβώς το είπε- οι Έλληνες γαμούv και γαμιούvται ασύστολα.

Μεγάλη η χαρά του έθνους που ήρθε επιτέλους η ανάπτυξη!!!

Φιλιά πολλά από την Εσπερία

Ηλίας

(Φίλε Ηλία, έχεις προσέξει πως ο πόλεμος δεν συγκινεί πια και πολλούς ανθρώπους στη Δύση; Εντάξει, δεν είναι και κλιματική αλλαγή ο πόλεμος. Ηλία, αν η Ελλάδα χτυπήσει μια χρεοκοπία ακόμα, δεν θα κινδυνεύει από τους Τούρκους. Το χρέος είναι ασπίδα για την Ελλάδα. Χώρια που η Ελλάδα είναι προτεκτοράτο, οπότε ας τα βρουν με τους Τούρκοι οι Γερμανοί και οι Αμερικανοί. Εμάς τι μας νοιάζει; Γενικά, εμείς δεν χρειάζεται να ανησυχούμε για τίποτα. Αυτό κατάλαβαν οι Έλληνες και κουτουπώνονται αβέρτα, όπως λέει και η έρευνα. Όσο για τον Ερντογάν, σκέφτομαι πως οι πάντες ελπίζουν να τα τινάξει. Τα 65 είναι δύσκολη ηλικία για τους άνδρες. Να είσαι καλά, Ηλία. Την αγάπη μου.)

---
---
*

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου