Τρίτη 8 Οκτωβρίου 2019

Έχασε τους πανίσχυρους εκδότες της, έχασε τη δύναμή της!

*
Τυπο-θραύστης
***
*


ΤΟ ΠΑΡΑΠΟΝΟ, Η ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ ΚΑΙ Η ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΤΗΣ ΜΟΝΑΔΙΚΗΣ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑΣ ΤΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΠΟΥ ΚΥΚΛΟΦΟΡΕΙ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΑ

Η Θεσσαλονίκη χάνοντας τον δυνατό Τύπο της, τις μεγάλες και ισχυρές εφημερίδες της
πόλης, 
έχασε και τη δύναμή της. Δεν το λέει έτσι αλλά το υπονοεί ο Τύπος Θεσσαλονίκης στο πρωτοσέλιδο άρθρο του της Τρίτης, με το οποίο συνδυάζει την παρακμή του Θεσσαλονικιώτικου Τύπου με το γεγονός ότι «Εδώ και δεκαετίες, η πόλη μοιάζει καταδικασμένη να ταλανίζεται από τα ίδια χρόνια προβλήματα, βυθισμένη σε μια ατέρμονη αναμονή και αδράνεια». Και, φυσικά, ένα από τα προβλήματά της είναι το μετρό της ταλαιπωρίας των Θεσσαλονικιών. Όπως αναρωτιέται στην αρχή του άρθρου της η εφημερίδα, δείχνοντας αμέσως τι εννοεί, «Θα φανταζόταν κανείς την Θεσσαλονίκη επί της εποχής των κραταιών εκδοτών Ιωάννη Βελίδη και Πέτρου Λεβαντή να παρακαλάει επί 30 χρόνια για ένα μετρό λίγων χιλιομέτρων;». 

Γιατί πράγματι (και όπως υπονοεί, προφανώς, το άρθρο) στις εποχές της ευμάρειας της Ενημέρωσης, οι εφημερίδες μπορούσαν και ασκούσαν πίεση, ανέβαζαν και έριχναν κυβερνήσεις, αναδείκνυαν προσωπικότητες (κι ας ήταν μετριότητες), επέβαλαν πολιτικές, άλλαζαν προτεραιότητες σε έργα και στόχους. Ο Βελίδης, ο εκδότης της κραταιάς Θεσσαλονίκης και της Μακεδονίας (το δίδυμο των εφημερίδων που κυριαρχούσε στη Βόρεια Ελλάδα και όχι μόνο στην πόλη) και ο Λεβαντής (εξέδιδε τον Ελληνικό Βορρά που είχε μεγάλη απήχηση, ιδιαίτερα στον χώρο της Δεξιάς) θα είχαν αναστατώσει τους πάντες.

Ο Τύπος Θεσσαλονίκης το λέει και το γράφει χωρίς περιστροφές: «Η κατάσταση αυτή (σημ.: των προβλημάτων της πόλης) είναι αποτέλεσμα πολύ συγκεκριμένων και στοχευμένων αποφάσεων ‘‘αποψίλωσης’’ της πόλης από τις δικές της ισχυρές φωνές, οι οποίες θα καλούνταν να προασπίσουν τα συμφέροντά της και να διασφαλίσουν την πρόοδό της». Πιο κάτω επισημαίνει ότι «Κομμάτι αυτής της ‘‘αποψίλωσης’’ είναι το γεγονός πως δυστυχώς η Θεσσαλονίκη, μία πόλη με πάνω από ένα εκατομμύριο κατοίκους, έχει αυτή την στιγμή στα περίπτερά της μονάχα την εφημερίδα που κρατάτε στα χέρια σας». Και προσθέτει ότι αυτό δεν είναι τυχαίο, ούτε απλώς αποτέλεσμα της κρίσης ή του διαδικτύου, «αλλά ενός ολόκληρου συστήματος που δρα εντός και εκτός Θεσσαλονίκης».

Το άρθρο καταλήγει με μια διαπίστωση περί «νοσηρού κλίματος» και μια πρόσκληση «να πάρουν οι πολίτες την κατάσταση στα χέρια τους», κάνοντάς το και μέσω της ίδιας της εφημερίδας. Γράφει:
«Σε αυτή την πόλη, ωστόσο, κυριάρχησε ένα νοσηρό κλίμα με τους Θεσσαλονικείς να γυρνούν την πλάτης τους στις τοπικές εφημερίδες και να πυροβολούν, επί της ουσίας, τα πόδια τους! Τώρα είναι η στιγμή για να πάρουν οι πολίτες την κατάσταση στα χεριά τους μέσω και του ‘‘Τύπου Θεσσαλονίκης’’».
---
---
*

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου