Κυριακή 18 Αυγούστου 2019

Φυλλομετρώντας την «Ελευθεροτυπία» του 1975

*
***
*
Κυνηγημένοι από το κράτος
και την... «Ελευθεροτυπία»



Λένε για τα γκάλοπ ότι είναι η «φωτογραφία της στιγμής». Το ίδιο μπορεί να ισχυριστεί κανείς και για τις εφημερίδες ότι αποτελούν «φωτογραφία της εποχής».

Φυλλομετρώντας την «Ελευθεροτυπία» του 1975, στο φύλλο που συμπλήρωνε ένα μήνα στα περίπτερα (21 Αυγούστου) πέσαμε πάνω σε ένα αδιανόητο, ως προς την παρουσίαση του θέμα. Αφορά Πακιστανούς οικονομικούς μετανάστες.

Οι μεγαλύτεροι σίγουρα θυμούνται ότι επί χούντας άρχισαν να έρχονται για καλύτερο μεροκάματο από την πατρίδα τους Πακιστανοί, Φιλιππινέζες και άλλοι οικονομικοί μετανάστες. Ηταν βέβαια παράνομα στην Ελλάδα, αλλά αυτό βόλευε τα αφεντικά τους που πλήρωναν όταν είχαν διάθεση. Ένας παράνομος μετανάστης δεν έχει το δικαίωμα να προσφύγει πουθενά και για τίποτα. Πρώτα θα απελαθεί κι έπειτα, ίσως, δικαιωθεί.

Όπως φαίνεται και στο ρεπορτάζ οι Πειραιώτες δεν αισθάνονταν άνετα με τους Πακιστανούς που αναζητούσαν τρόπο να «μπαρκάρουν» για άλλες χώρες και συνωστίζονταν στο λιμάνι της πόλης τους. Δεν ένοιωθαν άνετα και για το γεγονός ότι τριγυρνούσαν στην κακόφημη Τρούμπα. Τους ενοχλούσαν οι Πακιστανοί αργόσχολοι κι όχι η ύπαρξη αυτής καθ΄ αυτής της περιοχής με τα μπαρ – οίκους ανοχής, εγκληματικότητα και ναρκωτικά!

Ακόμη κι ο τίτλος του ρεπορτάζ παραπέμπει σε άλλες εποχές. Οι μαύροι είναι έγχρωμοι, λες κι έχουμε να κάνουμε με τηλεόραση, ενώ στο ρεπορτάζ ένας βουλευτής διατυπώνει απόψεις που μόνο ένας Χρυσαυγίτης, άντε και Βελοπουλικός θα μπορούσε να διατυπώσει. Περιττό να αναφέρουμε ότι η κινδυνολογία του 1975 έπεσε στο κενό. Οι Πακιστανοί ούτε κόμμα έκαναν, ούτε επηρέασαν δημογραφικά την Ελλάδα. Οι περισσότεροι παραμένουν παράνομοι όπως και τότε, αλλά αυτό είναι άλλη ιστορία.

Ευτυχώς στα χρόνια που μεσολάβησαν η κοινωνία και η «Ελευθεροτυπία» εξελίχτηκαν και στήριξαν τους ανθρώπους που είχαν ανάγκη, ανεξαρτήτως χρώματος…

Διαβάστε το ρεπορτάζ…


---
---
*

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου