Τετάρτη 14 Αυγούστου 2019

Ο αποδεκατισμός της Επιτροπής Ανταγωνισμού ποιον ωφελεί;

*
Τυπο-θραύστης
***
*

Αν δεν σας αρέσει
η νέα πολιτική του «Άργους»,
αλλάζουμε την... Επιτροπή Ανταγωνισμού


της Άντας Ψαρρά

Το πόρισμα των εμπειρογνωμόνων για το μοναδικό πρακτορείο διανομής Τύπου έφτασε αργά το μεσημέρι της περασμένης Παρασκευής στην Επιτροπή Ανταγωνισμού, ενώ με απόφαση της κυβέρνησης παρέμεινε ανοιχτό το Σάββατο το Εθνικό Τυπογραφείο προκειμένου να εκδώσει το ΦΕΚ με βάση το οποίο παύονται η πρόεδρος και τα μέλη της Επιτροπής.

Επέμενε επί μια εβδομάδα μέσα στη Βουλή η κυβέρνηση να πείσει ότι τα επείγοντα -εν μέσω θέρους- νομοσχέδια και οι αντεργατικές τροπολογίες ήταν προεκλογικές δεσμεύσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη. Ασυλο, ποινικοί κώδικες, εργασιακά, Κλεισθένης, ΓΕΔΔ κ.λπ. όλα ξηλώθηκαν μέσα σε λίγες μόνο ημέρες.

Αλλά ακόμα κι αν κάποιος καλοπροαίρετος πολίτης έχει πειστεί με τη διαρκή προπαγάνδα των ΜΜΕ ότι για τα δεινά του τόπου φταίει το πανεπιστημιακό άσυλο και η απλή αναλογική στους δήμους, δύσκολα θα κατανοήσει γιατί είναι τελικά προς το συμφέρον του το ξήλωμα μιας Ανεξάρτητης Αρχής που προστατεύεται από το Σύνταγμα και το Ευρωπαϊκό Δίκαιο.

Ξηλώνεται η Επιτροπή Ανταγωνισμού που αποστολή της έχει τον έλεγχο στους αθέμιτους σχηματισμούς καρτέλ, την επιβολή προστίμων και όρων συμμόρφωσης στις επιχειρήσεις που καταπατούν τους αποδεκτούς κανόνες της αγοράς.

Η δέσμευση του πρωθυπουργού ήταν να εκδιώξει πάση θυσία την πρόεδρο της Αρχής και πρώην πρόεδρο του Αρείου Πάγου Β. Θάνου, λόγω του ότι η ίδια είχε στο πρόσφατο παρελθόν προσφέρει τις υπηρεσίες της στο νομικό γραφείο του πρώην πρωθυπουργού.

Ομως ο ρεβανσισμός έφτασε σε ακραία όρια όταν στο πολυνομοσχέδιο ψηφίστηκε φωτογραφική ρύθμιση όχι μόνο για την εκπαραθύρωση της προέδρου, αλλά και της μισής Επιτροπής Ανταγωνισμού. Τερατώδεις ανακρίβειες ειπώθηκαν για τα μέλη της Επιτροπής διά στόματος υπουργών και ειδικά του Αδ. Γεωργιάδη.

Ολα όμως τώρα εξηγούνται και μόνο από την αλληλουχία των γεγονότων που δεν αφήνουν καμία αμφιβολία για το ποιος εξυπηρετείται αντικειμενικά από τον αποδεκατισμό της Επιτροπής Ανταγωνισμού.

Ηταν ήδη γνωστό από την πρόεδρο της Επιτροπής στη διάρκεια της ακρόασης των φορέων στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής ότι αναμενόταν το πόρισμα των εμπειρογνωμόνων για το μοναδικό πρακτορείο διανομής Τύπου, το «Αργος». Τελικά το πόρισμα έφτασε αργά το μεσημέρι της περασμένης Παρασκευής στην Επιτροπή Ανταγωνισμού, ενώ με απόφαση της κυβέρνησης παρέμεινε ανοιχτό το Σάββατο το Εθνικό Τυπογραφείο προκειμένου να εκδώσει το ΦΕΚ με βάση το οποίο παύονται η πρόεδρος και τα μέλη της Επιτροπής.

Χθες το πρωί ο Αδ. Γεωργιάδης έσπευδε να ανακοινώσει την άμεση υπογραφή της διαπιστωτικής πράξης που προβλέπεται για την παύση των μελών της Επιτροπής Ανταγωνισμού. Πριν ακόμα δηλαδή μπορέσουν να δουν το πόρισμα των εμπειρογνωμόνων για το «Αργος» ο υπουργός ανακοίνωνε την παύση τους.

Μια πρώτη εικόνα

Σύμφωνα με πληροφορίες το πόρισμα, αφενός επιβεβαιώνει την κάκιστη οικονομική κατάσταση του «Αργους» και την έλλειψη ρευστότητας, αλλά διαπιστώνει ότι τα προβλήματα αυτά δεν αντιμετωπίζονται με τη νέα εμπορική πολιτική (των αυξήσεων στα τιμολόγια) που υιοθέτησαν οι εκδότες, μέτοχοι και ιδιοκτήτες του έναντι των υπόλοιπων εκδοτών.

Κατά συνέπεια οι αυξήσεις -το πάγωμα των οποίων επιβλήθηκε με τα ασφαλιστικά μέτρα από την Επιτροπή Ανταγωνισμού- δεν θα κάλυπταν σε καμία περίπτωση το κενό χρηματοδότησης, το οποίο και θα εμφάνιζε την ίδια εικόνα ακόμα κι αν είχαν γίνει δεκτές οι αυξήσεις.

Στους ίδιους εσπευσμένους ρυθμούς διάλυσης ουσιαστικά της Επιτροπής Ανταγωνισμού κινήθηκε και ο πρωθυπουργός όταν λίγο πριν αναχωρήσει για τις διακοπές του στα Χανιά τηλεφώνησε στην αρμόδια Ευρωπαία επίτροπο προκειμένου να της εξηγήσει τους λόγους της ευθείας και μάλιστα με μορφή Νόμου παρέμβασης στην ανεξάρτητη αρχή.

Προηγήθηκε επιστολή με ομόφωνη απόφαση της Επιτροπής Ανταγωνισμού προς την επίτροπο χωρίς ακόμα να έχει γίνει γνωστή η αντίδραση της Επιτρόπου αλλά και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Δεν είναι επίσης γνωστό το αν και τι ειπώθηκε από τον πρώην συνεργάτη του Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, Μαργαρίτη Σχοινά, που αναμένει στο μεταξύ να οριστεί από τον Κ. Μητσοτάκη ως Ευρωπαίος επίτροπος.

Η προϊστορία

Στις αρχές Ιουνίου η Επιτροπή Ανταγωνισμού μετά τις καταθέσεις εκδοτών και τις ενστάσεις των μετόχων του «Αργους» είχε προχωρήσει στα ασφαλιστικά μέτρα που πάγωσαν τις αυξήσεις.

«Συντρέχει επείγουσα περίπτωση για την αποτροπή άμεσα επικειμένου κινδύνου ανεπανόρθωτης βλάβης στο δημόσιο συμφέρον γι’ αυτό πρέπει να ληφθούν αυτεπαγγέλτως ασφαλιστικά μέτρα κατά της εταιρείας “Αργος”, τα οποία θα ισχύουν μέχρι την έκδοση της οριστικής απόφασης της Επιτροπής Ανταγωνισμού επί της κύριας υπόθεσης», ανέφερε η ομόφωνη ανακοίνωση της Επιτροπής.

Τον περασμένο Μάιο η Επιτροπή Ανταγωνισμού απέρριψε επίσης ομόφωνα τα μέτρα συμμόρφωσης που πρότεινε η «Αργος» Α.Ε.», δηλαδή το μοναδικό πρακτορείο διανομής Τύπου που διακινεί μονοπωλιακά τον Τύπο στη χώρα μας. «Το πρακτορείο μετά τη μονομερή απόφασή του να αλλάξει την τιμολογιακή του πολιτική απέναντι στις εφημερίδες και το πρώτο απαγορευτικό που έλαβε από την Επιτροπή, επανήλθε προ διμήνου με νέα πρόταση, καταθέτοντας ορισμένες δεσμεύσεις.

Αυτές ακριβώς απέρριψε η Ολομέλεια της Επιτροπής Ανταγωνισμού, μη κάνοντας αποδεκτές τις προτεινόμενες δεσμεύσεις στο πλαίσιο της νομοθεσίας περί Ελεύθερου Ανταγωνισμού» («Εφ.Συν.», 8/5/2019) Τα μέτρα συμμόρφωσης του «Αργους» κρίθηκαν ανεπαρκή, αόριστα και ανίκανα να αντιμετωπίσουν τα θέματα ανταγωνισμού. Οι εκδότες στη συντριπτική τους πλειονότητα διαφωνούσαν και είχαν απορρίψει τις πρακτικές του «Αργους».

Τόνισαν στην ακροαματική διαδικασία πως ευνοεί καταχρηστικά τις εφημερίδες των μετόχων του (του Ομίλου Μαρινάκη, το «Πρώτο Θέμα» και τα «Παραπολιτικά» κ.λπ.) και ότι το «Αργος» ακολουθεί «διακριτική μεταχείριση σε σχέση με την πολιτική επιστροφών της επί των παρακρατήσεων ασφαλιστικών εισφορών προς τις εκδοτικές επιχειρήσεις». Το πρακτορείο επέστρεψε τις παρακρατηθείσες ασφαλιστικές εισφορές μόνο στις εκδοτικές επιχειρήσεις των μετόχων του, μειώνοντας έτσι τη ρευστότητά των υπολοίπων!

Τον περασμένο Φεβρουάριο το μονοπώλιο στη διανομή του Τύπου από το ένα και μοναδικό πρακτορείο «Αργος» απασχόλησε και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Με την αρμόδια επίτροπο Ανταγωνισμού Μ. Βεστάγκερ να «συμμερίζεται απόλυτα τις ανησυχίες για τη μονοπώληση της διανομής του Τύπου στην Ελλάδα» και να παρουσιάζεται «πρόθυμη να συνεργαστεί στενά με την ελληνική Επιτροπή Ανταγωνισμού για την αντιμετώπιση του φαινομένου».

Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, το «Αργος» έκανε «κατάχρηση της μονοπωλιακής του θέσης, δημιουργώντας κινδύνους όχι μόνο οικονομικής εξουδετέρωσης των μικρότερων εκδοτικών επιχειρήσεων, αλλά και για την ελευθερία του Τύπου και τη Δημοκρατία στην Ελλάδα».

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή τότε επιδοκίμασε τα πρόστιμα που επέβαλε η Επιτροπή Ανταγωνισμού (επί προεδρίας Κυριτσάκη) στα πρακτορεία διανομής «Αργος» και «Ευρώπη» (που στη συνέχεια κατέρρευσε) για τις πρακτικές καρτέλ που ακολουθούσαν.

Βουλωμένο γράμμα διάβαζε τότε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή μόνο που ακόμα δεν είχαν έρθει τα χειρότερα για την Ελληνική Επιτροπή Ανταγωνισμού και για την πολυφωνία.

Η Επιτροπή Ανταγωνισμού προχωρώντας τον Ιούνιο αυτεπάγγελτα στα ασφαλιστικά μέτρα μεταξύ άλλων ζητούσε να οριστεί εμπειρογνώμονας για τη διάγνωση του κατά πόσο η νέα τιμολογιακή πολιτική της «Αργος», λαμβανομένων υπόψη των οικονομικών στοιχείων των συναλλασσομένων μερών, σχετικά με τις παρεχόμενες προς τις εκδοτικές επιχειρήσεις υπηρεσίες είναι «εύλογη» ή «δίκαιη».

Τελικά λίγο αμέσως μετά τις εκλογές και λίγο πριν φτάσει το πόρισμα στα χέρια της Επιτροπής Ανταγωνισμού η κυβέρνηση αποφάσισε ότι θα ήταν καλύτερα για όλους να διαλύσει με νόμο την Επιτροπή και να αποκατασταθεί με τον τρόπο αυτό η τάξη στα ΜΜΕ που τη στηρίζουν. Το επόμενο βήμα προφανώς αναμένεται και από την Ευρωπαία επίτροπο που έχει ύψιστο καθήκον την προστασία της πολυφωνίας απέναντι σε πρακτικές καρτέλ. Εξάλλου αυτό ακριβώς επιτάσσει και η ευρωπαϊκή οδηγία, ασχέτως αν ο Αδ. Γεωργιάδης ομολογεί με κυνισμό ότι μέχρι να την υιοθετήσει η Ελλάδα δεν υπάρχει καμία δέσμευση.

Παρέμβαση Δραγασάκη
για έλεγχο νομιμότητας

Για το θέμα της Επιτροπής Ανταγωνισμού και αναφορικά με τις τελευταίες εξελίξεις, ο τέως αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομίας και Ανταγωνιστικότητας, Γιάννης Δραγασάκης, έστειλε επιστολή στην Ευρωπαία επίτροπο Ανταγωνισμού, Μάργκαρετ Βεστάγκερ.

Σε αυτή, μεταξύ άλλων, επισημαίνει τα εξής: «Οσον αφορά τη διαδικασία επιλογής του προέδρου της Ανεξάρτητης Αρχής Ανταγωνισμού, η πρόταση της κ. Βασιλικής Θάνου, μιας ανωτάτου δικαστικού και νομικού αναγνωρισμένου κύρους, με σημαντικότατη εμπειρία σε θέσεις ευθύνης, έγινε με σκοπό την περαιτέρω ενίσχυση του κύρους και της λειτουργίας του θεσμού. Η αρμόδια επιτροπή της Βουλής ψήφισε κατά πλειοψηφία –μεγαλύτερη των βουλευτών της κυβερνητικής πλειοψηφίας– υπέρ της πρότασής μου για την πρόεδρο και τα μέλη της Επιτροπής Ανταγωνισμού.

»Αν οι διαδικασίες ή τα κριτήρια επιλογής πρέπει να αλλάξουν αυτό βεβαίως μπορεί να γίνει μετά από διάλογο και σε μελλοντικό χρόνο, κάτι που δεν επιδιώχθηκε από τη νέα κυβέρνηση... Αυτή η καλή πρακτική αντί να συνεχιστεί κινδυνεύει σήμερα να διακοπεί και να επιστρέψουμε σε λογικές σύμφωνα με τις οποίες η εκάστοτε κυβέρνηση με διάφορα προσχήματα θα επιδιώκει να ορίζει διοικήσεις της επιλογής της.

Και μόνο αυτό συνιστά ένα ανεπανόρθωτο τραύμα στην ανεξαρτησία και αξιοπιστία της Επιτροπής καθώς και στις αποφάσεις αυτής και εν τέλει ένα πλήγμα στην ευρωπαϊκή έννομη τάξη, αφού η ελληνική Επιτροπή Ανταγωνισμού λειτουργεί και ως εφαρμοστής του ευρωπαϊκού δικαίου του ανταγωνισμού...

Επειδή λοιπόν ειλικρινά ανησυχώ ότι βρισκόμαστε αντιμέτωποι με τον κίνδυνο ενός σημαντικού τραύματος στην αξιοπιστία και το κύρος της Επιτροπής Ανταγωνισμού, σας επισημαίνω την ανάγκη όπως ελέγξετε άμεσα τη νομιμότητα των επιχειρούμενων αλλαγών και γνωστοποιήσετε την όποια κρίση σας έγκαιρα, πριν δημιουργηθούν τετελεσμένα γεγονότα τα οποία θα καταστήσουν ακόμη πιο δύσκολη την αποκατάσταση της αξιοπιστίας της Επιτροπής».
---
Σημ.: την επιμέλεια της εικονογράφησης είχε ο Τυπο-θραύστης
---
*

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου